Skoči na glavno vsebino

Na mednarodnem natečaju

Živel strip! Živela animacija! 2024,

je 3. nagrado prejel

kratek animirani film Novo življenje.

Pri izbirnem predmetu FILMSKA VZGOJA so ga ustvarile učenke naše šole:

Majda, Adriana, Nastja 8. B,

Sara in Lana 9. B, 

Aleksandra 9. A

mentorica: Sabina Mattersdorfer

Ocenjevalna komisija je zapisala:

»Kratek animirani film Novo življenje je animacija, ki obravnava begunsko problematiko, izkazuje izjemno sporočilno in poetično moč. Skozi svojo izraznost odpira nove poglede ter si utira pot do srca gledalca.«

Na festival animiranih filmov Živel strip, živela animacija je prispelo 56 kratkih animiranih filmov, ki so jih ustvarili mladi do 18 leta.

Živel strip! Živela animacija! je mednarodni projekt na področju stripa in animiranega filma, ki sta ga skupaj zasnovala Stripburger in združenje Vivacomix iz italijanskega Pordenona. Pri organizaciji se je pridružil še mednarodni festival animiranega filma Animateka. Partnerji projekta pa so revije Ciciban, Cicido in Društvo Slon, Divja misel, Center Rog in Klub Marindolus Kranj.

Namen projekta je spodbujanje stripovske ustvarjalnosti in animacije, branja ter splošnega vizualnega izobraževanja, predvsem pa popularizacija stripa in animiranega filma med mlajšo publiko. Skozi razpis in z razstavo je bila predstavljena dvojico avtorjev iz Slovenije in Italije (letos sta to bila ilustratorka in avtorica stripa Zaspani Anzili Anka Kočevar ter večkrat nagrajeni italijanski strip avtor Paolo Cossi), katerih dela so udeležencem (lahko) služila v navdih. Rezultate natečaja oz. stripovska dela učencev in dijakov, prispela na natečaj, si bomo lahko ogledali na razstavi v Knjižnici Otona Župančiča. Ob odprtju bo na ogled izbor animiranih filmov, prispelih na natečaj, in rezultati delavnic, nastalih v produkciji društva Slon.

Razstava del, prispelih na natečaj, projekcije animiranih filmov in podelitev nagrad bo v

Knjižnica Otona Župančiča (KOŽ), Kersnikova ulica 2 (vhod skozi pasažo s Slovenske in Gosposvetske ulice), 1000 Ljubljana

ODPRTJE: petek, 12. april 2024, ob 17.00

Odpiralni čas: pon., sreda–pet.: 8.00–19.30, torek: 10.00–19.30,

sobota: 8.00–13.00, nedelja: zaprto

Razstava bo na ogled do 1. 6. 2024.

Povezava do animiranega filma NOVO ŽIVLJENJE: https://video.arnes.si/watch/nwx7hpcnsy82

Dostopnost