Skoči na glavno vsebino

Mednarodni dan pripovedovanja, ki sovpada s pomladanskim enakonočjem, je praznik ustnega pripovedovanja zgodb, ki se odvija širom sveta.  Praznujemo ga vsako leto 20. marca, aktivnosti pa so predvidene tudi v dneh pred in po tem datumu. Cilj pripovedniškega praznovanja je slaviti umetnost pripovedovanja in povezati čim več ljudi, pripovedovalce in poslušanja željnje poslušalce.

Pripovedovanje zgodb, pripovedk, bajk in novic iz sveta sega tako daleč v zgodovino, da ga ne moremo datirati. Nekoč pred izumom radia, televizije in interneta, so ljudje tešili svojo željo po zgodbah tako, da so si jih pripovedovali in jih poslušali v živo, neposredno. Predajale so se ustno iz roda v rod. Vsebinsko so bile raznolike. Take o nastanku sveta, o nadnaravnih pojavih, o božanstvih pa tudi takih, ki so pripovedovala o ralzičnih bitkah, izgubah in zmagah iz bolj oddaljenih krajev, ki so jih v nekaterih kulturah ob spremljavi gusel s petjem pripovedovali goslači. Danes je pripovedovanje zgodb dobilo nove razsežnosti, teme pripovedovanja so zelo raznolike, tudi take iz stvarnega sveta, biologije, astrofizike

Mednarodni dan pripovedovanja se je porodil pred približno tridesetimi leti v skandinavskih deželah, sprva na Švedskem, kjer je Nacionalna mreža pripovedovalcev (Nätverket Berättarnätet Sverige) izbrala za svoj dan pripovedništva 20. marec. S krajšim premorom se je nova tradicija pripovedovanja prenesla tudi v druge dežele, na druge celine širom sveta, tako je prišla tudi k nam v Slovenijo kot Pripovedovalski festival, ki poteka letos že jubilejno, 27. leto zapored in je od samega začetka močno zasidran v Cankarjevem domu. Ustanoviteljica profesionealnega pripovedovanja pri nas je pisateljica, pesnica in pripovedovalka Anja Štefan.

Programska vodja festivala v Sloveniji Tjaša Koprivec Vuga nas na letošnji pripovedovalski festival vabi z besedami: “Pripovedovanje je izrekanje, ki gosti zavest naše povezanosti.”

Vir Foto: zajetje zaslona Star Death and the Creation of Elements – Wonders of the Universe: Stardust, preview – BBC Two

Dostopnost