Skoči na glavno vsebino

Svetovni dan glasnega branja poteka pod okriljem organizacije LitWorld od leta 2010; udeleženih je na milijone ljudi. Z glasnim branjem ga vsakega 5. februarja praznujemo že v 170 državah širom sveta. Namen svetovnega dneva glasnega branja je ozaveščanje pomena glasnega branje in poslušanje brane besede kot priložnost, da ljudje po vsem svetu proslavijo veselje do branja na glas in se zavzemajo za opismenjevanje kot temeljno človekovo pravico, ki pripada vsem. V zadnjih desetih letih se je svetovni dan branja na glas razvil v globalno gibanje milijonov bralcev, pisateljev in poslušalcev iz skupnosti po vsem svetu, ki so se združili, da bi počastili veselje in moč branja in deljenja zgodb ter s tem nadaljevali širjenje globalne pismenosti.

Na naši šoli že od leta 2013 potekal projekt Poslušam za PET, ki ga vodi naša inkluzivna pedagoginja Monika Kuntner, ki si je pridobila naziv strokovna delavka za posredovanje s pomočjo psa. Poslušam za PET je svojstven program, ki otrokom pomaga izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo izšolanega terapevtskega psa-poslušalca. To je posebna metoda, ko otrok bere psu. Na naši šoli smo imeli terapevtski par psičko Luno in njeno vodnico Anjo iz Zavoda PET. Razveseljiva novica je, da je psička Luna že pridobila prestižno mednarodno licenco R.E.A.D.® – Reading Education Assistance Dogs. Tudi letos na šoli poteka učna ura z inkluzivno pedagoginjo – Branje kužku.

Za praznovanje današnjega Svetovnega dneva glasnega branja potrebuješ: knjigo, poslušalca in glasno branje. Uživajte! Foto: vir

Dostopnost