Skoči na glavno vsebino

Emil Navinšek je odločen zastopnik modernizma, prepričan, da se mora arhitektura odtrgati od bremena arhitekture iz preteklosti, njenih strahov, travm in mračnosti.

Plečnikov učenec Emil Navinšek je v intervjuju novinarki Alenki Bibič v revija Tovariš (1974) povedal: “zgradbe, ki so zasnovane koridorno z labirinti hodnikov, so funkcionalno omejene, hodniki povezujejo samo posamezne prostore, ljudje so v njih stisnjeni med okna in stene, prisiljeni so, da se gibljejo samo v smeri, ki je mogoča, zato zmerom, ko se znajdemo na takšnih hodnikih, podzavestno gledamo, da se čim hitreje umaknemo… večja kot je stavba, daljši in bolj zaviti so hodniki v njej… koridorne zgradbe so neekonomične, njihova izgradnja je zelo draga, stavbi dajejo grd videz in končno, koridor je diktatura. V brezkoridornem sistemu pa teh dolgih hodnikov ni in tudi ni nepotrebnih dvorišč v stavbah. V brezkoridornem sistemu pa v stavbi nenadoma dobimo prostor. Namesto množice ozkih hodnikov nastane en sam velik, svetel, uporaben prostor.”

Emil Navinšek ima v arhitekturi po II. svetovni vojni osrednjo vlogo v Ljubljani in širom po Sloveniji, ki je polna brezkoridornih šol narejenih po njegovih arhitekturnih načrtih po istem, zaradi svoje preprostosti, genialnem “receptu”. Tudi naša šola, OŠ Jožeta Moškriča v Ljubljani, je delo arhitekta Emila Navinška in je bila pod vodstvom ravnateljice Simone Kralj skrbno prenovljena oktobra 2018. Brezkoridorni koncept pomeni, da zgradba ponuja široko stopnišče sredi avle, osvetljene z dveh strani s celostenskimi zasteklitvami ter levo in desno razrede z velikimi okni. Rezultat je, da je šola ena sama svetloba in jasnost. Navinškove šole so utelešenje ideje »Neues Bauen« – več svetlobe, več sonca, več zraka. Prostor v šoli je popolnoma čitljiv, tipološko blizu panoptikonu.

Emil Navinšek se je rodil na današnji dan, 1. januarja 1904 in živel polnih 87 let.

Foto: MOL

Dostopnost