Skoči na glavno vsebino

Ivana Kobilca se je rodila pred 162 leti na današnji dan, 20. decembra 1861 v Ljubljani slovenskima staršema Jakobu Kobilci iz Holmca pri Kamniku, ki je bil izučen krznar, kolar in kasneje dežnikar in materi Mariji rojeni Škofic iz Podbrezij. Osnovo šolo je obiskovala pri uršulinkah v Ljubljani. Risanja se je pričela učiti pri osem let starejši Idi Künl, ki je bila sama učenka slikanja pri svojem očetu Pavlu Künl in Henriki Langus, nečakinji Matevža Langusa.

Pri devenajstih letih se je preselila na Dunaj, po dveh letih pa v takratno umetniško središče v München, kjer je bila sedem let učenka Aloisa Erdtelta, ki je vodil zasebno šolo predvsem za ženske slikarke. Slikanje aktov po golih moških modelih je bila takrat redkost. Za svoje slikanje si je Ivana Kobilca pomagala s fotoaparatom; modele pa tudi druge scene je prej fotografirala in po fotografiji slikala. Bila je zelo uspešna slikarka, slikala je po nemški šoli z uporabo bolj temnih barv. V starosti komaj 26 let je naslikala znamenito sliko Kofetarica. Leto in pol kasneje pa je začela snovati sliko velikega formata (monumentalno olje na platnu 180 x 141 cm) Poletje, ki je razstavljena v stalni zbirki v Narodni galeriji v Ljubljani. Kobilčine slike so dobile v pariškem času svetlejše tone. Ta slika je doživela daleč največji uspeh na mednarodni ravni. Leta 1891 je poslala na pariški Salon Državnega umetniškega združenja svoji sliki Poletje in Likarice, ki sta bili izbrani med 2800 prispelimi deli. Ivana Kobilca je postala pridružena članica uglednega francoskega nacionalnega društva lepih umetnosti, kar ji je prineslo možnost razstavljanja enega svojega likovnega dela brez odločanja žirije. Večino časa je živela in ustvarjala v evropskih prestolnicah: Dunaj, München, Pariz, Berlin, Sarajevo in se vrnila v Ljubljano šele ob izbruhu I. svetovne vojne.

Slikarski opus Ivane Kobilca je zelo velik in dragocen, velja za najuspešnejšo slovensko umetnico, kar so ji priznavali že njeni sodobniki; ni želela sedeti na rezervni klopi, dosegla je tisto, česar njeni moški kolegi niso zmogli.

Foto: Kofetarca in Poletje

Dostopnost