Skoči na glavno vsebino

Mileva Marić je širši javnosti nepoznana ženska. Za enačbo E=mc2 pa so slišali že skoraj vsi.

Kdo je Mileva Marić? Je genialna, vrhunska matematičarka. Rodila se je na današnji dan pred 148 leti, 19. decembra leta 1875 v majhnem kraju Titel v današnji Srbiji. Že zelo zgodaj je pokazala, da je izredno bistra, zato jo je oče, kljub nasprotovanju družine, ko je imela komaj 18 let, vpisal na Visoko dekliško šolo v Zürichu. Dve leti kasneje je maturirala na medicinski šoli v Bernu in še isto leto bila zaradi izjemnih rezultatov, kot edina ženska sprejeta na švicarsko Politehnično akademijo v Zürichu, kjer je v petih letih opravila vse študijske obveznosti, vendar nikoli diplomirala, pa ne zato, ker bi bila premalo pametna, ampak zato, ker je v tistih časih ženskam bil dostop do diplome onemogočen; pri ustnem zagovoru diplome jo je izpitna komisija dvakrat zavrnila.

Ko je Mileva Marić študirala na Politehnični akademijo v Zürichu, je v krogu svojih prijateljev spoznala štiri leta mlajšega kolega Alberta Einsteina. Med tem, ko je Mileva v času svojega študija preživela en semester v Heidelbergu, sta si z Albertom dopisovala, on jo je ljubkovalno naslavljal z Dollyie. Ko se je vrnila v Zürich, sta skupaj zaživela, se poročila, rodili so se jima trije otroci.

Mileva Marić – Marity, kakor se je podpisovala z madžarsko različico svojega priimka, je z Einstainom sodelovala pri njegovih teorijah relativnosti, fotoelektričnega pojava, Brownovega gibanja, in znamenito formulo E=mc2, ki so zahtevali poleg odličnega znanja matematike tudi izredno natančnost, ki je Einstein sam ni premogej, jo je pa še kako potreboval. Einstein je bil znan po tem, da – predvsem v zgodnjih delih – nikjer ni omenjal svojih materialnih ali drugih virov niti navajal svojih asistentov. Ena od različic zgodbe o nastanku zamisli o relativnostni teoriji govori celo o tem, da je matematična seminarska naloga Mileve Marić na Švicarski politehnični akademiji vsebovala zasnove relativnostne teorije, a za to spet ni materialnih dokazov saj se je njena naloga namreč izgubila.

Mileva Marić je po ločitvi od Alberta Einsteina s sinovoma ostala v Zürichu. Leta 1921 je Albert Einstein prejel nobelovo nagrado za fiziko in skupaj z njo tudi veliko denarno nagrado. Leto dni kasne jo je podaril Milevi in ob tem javno izjavil, da je to njegova pozna zahvala za njen prispevek k razvoju teorije relativnosti.

Vir foto: Mileva Marić in Albert Einstein, 1911

Dostopnost