Skoči na glavno vsebino

Združite se in naredite konec nasilju nad ženskami in dekleti!

Sestre Mirabal, Patria, Minerva in Maria Teresa so bile 25. novembra 1960 brutalno umorjene, ker so bile ženske in aktivistke. Njihov edini zločin je bil boj za pravice žensk proti dominikanskemu diktatorju Rafaelu Trujillou.

33 let kasneje, leta 1993 je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo 48/104 za odpravo nasilja nad ženskami, ki opredeljuje, da je “vsako dejanje nasilja na podlagi spola, ki ima za posledico ali bo verjetno povzročilo fizično, spolno ali psihično škodo ali trpljenje žensk, vključno z grožnjo takih dejanj, prisile ali samovoljnega odvzema prostosti, ne glede na to ali se pojavljajo v javnem ali v zasebnem življenju, nasilje”. Leta 1999 je Generalna skupščina Združenih narodov (resolucija 54/134) razglasila 25. november za Mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami.

Četudi je od sprejetja resolucije minilo že trideset let, je obeležitev mednarodnega dneva odprave nasilja nad ženskami še kako nujna. Podatki navajajo, da je na svetu skoraj vsaka tretja ženska v svojem življenju bila že zlorabljena, zadnji podatki pa navajajo, da je “vsaka druga ženska do dopolnjenega 15. leta starosti že doživela eno od oblik nasilja. Uradni statistični podatek za Slovenijo navaja, da je vsaka peta ženska v Sloveniji žrtev nasilja. Do nasilja prihaja iz različnih razlogov, v večini primerov gre iskanje in izražanje moči nad drugimi. Toda pravice do nasilja nad žensko nima nihče,” kot so zapisali na spletni strani Strokovnega izobraževalnega centra v Ljubljani. Skupnost centrov za socialno delo poziva, da v kolikor ste sami žrtev nasilja ali ste v svojem okolju zaznali, da se nad nekom nasilje izvaja, da kontaktirate Policijo na 113 ali na anonimno številko 080 12 00.

Pred šestimi leti je gibanje #MeToo, ki ga je leta 2006 ustanovila aktivistka Tarana Burke, eksplodiralo in sprožilo globalno mobilizacijo, kar je ustvarilo trenutek nujnosti pri preprečevanju in odzivanju na nasilje nad ženskami in dekleti. Od takrat sta se po zaslugi neusmiljenega dela lokalnih aktivistov, zagovornikov človekovih pravic žensk in zagovornikov preživelih po vsem svetu ustvarila osveščenost in zagon brez primere za preprečevanje in odpravo nasilja nad ženskami in dekleti.

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami bo zaznamoval začetek kampanje UNiTE (25. november – 10. december) – pobuda 16 dni aktivizma, ki se zaključi na dan, ko obeležujemo mednarodni dan človekovih pravic (10. december).

Letošnja tema (2023) mednarodnega dneva OZN odprave nasilja nad ženskami je “Investirajte v preprečevanje nasilja nad ženskami in dekleti”, s sloganom #No Excuse (Ni opravičila), ki nas poziva, da pokažemo, koliko nam je mar za odpravo nasilja nad ženskami in dekleti. Poziva tudi vlade po vsem svetu, da povedo, kako vlagajo v preprečevanje nasilja na podlagi spola.

Vir foto: Libela

Dostopnost