Skoči na glavno vsebino

UNESCO-v svetovni dan filozofije je dogodek posvečen osveščanju globalnega prebivalstva glede izjemnega pomena te discipline za negovanje kritičnega mišljenja, kulture dialoga, miru in promocije človekovih pravic. UNESCO, ki poudarja pomen filozofije kot najbolj univerzalne vede vseh časov in prostorov, hkrati opozarja na vrednost praktično usmerjenih filozofskih študijev.

Pod okriljem Generalne skupščine Združenih narodov, ki je Dan filozofije razglasila prvič leta 2005, v sodelovanju z Nacionalno komisijo UNESCO in Slovenskim filozofskim društvom v Sloveniji obeležujemo Svetovni dan filozofije vsak tretji četrtek v mesecu novembru, letos 16. 11. 2023 prav na mednarodni dan strpnosti. V sklopu dneva filozofije bodo organizirani različni dogodki in potekale bodo različne dejavnosti.

Tema svetovnega dneva filozofije 2023 je “Filozofska refleksija v večkulturnem svetu“, ki poudarja pomen filozofije pri spodbujanju razumevanja in dialoga med različnimi kulturami in pogledi. V družbi, za katero sta značilni raznolikost in globalizacija, filozofija ponuja okvir za ukvarjanje z različnimi pogledi na svet, spoštovanje kulturnih razlik in iskanje skupnih točk.

“Ko se svet potaplja v negotovost in nered, se obrnemo k filozofiji.”

Vir foto: www.ddanfilozofije.net

Dostopnost