Skoči na glavno vsebino

Svetovni dan znanosti za mir in razvoj praznujemo vsak 10. novembra. Praznovanje poudarja pomembno vlogo znanosti v družbi in potrebo po vključevanju širše javnosti v razprave o nastajajočih znanstvenih vprašanjih. Prav tako poudarja pomen in ustreznost znanosti v našem vsakdanjem življenju.Tema letošnjega svetovnega dneva znanosti za mir in razvoj je “Gradimo zaupanje v znanost“.

UNESCO je na svoji spletni strani zapisal, da je “vloga znanosti pri oblikovanju naše skupne prihodnosti lahko izpolnjena le, če obstaja zaupanje v znanost. Zaupanje v znanost je tisto spodbuja razvoj in uporabo na dokazih temelječih rešitev za večplastne izzive našega sveta. Zaupanje v znanost je zapleteno vprašanje. Vpliva na način delovanja znanstvenikov in na to, kako družba dojema znanost. Poleg tega krepitev zaupanja v znanost krepi na znanosti utemeljene politične odločitve in podporo družbe za njihovo uporabo.”

Ministrstvo za delo Republike Slovenije pripravlja predlog za uvedbo novega državnega praznika, dneva znanosti, ki bi ga praznovali 10. novembra, na svetovni dan znanosti za mir in razvoj, ki je tudi dan smrti slovenskega razsvetljenca in mecena Žige Zoisa (1747–1819). Praznik po tem predlogu ne bi bil dela prost dan.

Vir foto: UN

Dostopnost