Skoči na glavno vsebino

Maria Skłodowska – Curie je vrhunska, revolucionarna znanstvenica, matematičarka, fizičarka in kemičarka. V svoji matični domovini, ki je sicer zaradi takratnih političnih ureditev praktično ni bilo na zamljevidu, je bila Poljska tisti čas pod rusko oblastjo in Poljaki niso smeli niti govoriti v svojem maternem jeziku. Maria Salomea Skłodowska se ni mogla izobraževati na univerzitetni ravni, pa ne zaradi jezika, marveč, ker v Rusiji ženskam dostop na Univerzo še ni bil dovoljen. Zato se je odpravila v Pariz, kjer je to možnost imela. Izkoristila je ves svoj intelektualni potencial, postala celo profesorica in poučevala fiziko in kemijo na pariški Sorboni. S kolegom Pierrom Curiem, s katerim se je kasneje poročila in prevzela tudi njegov priimek, je vrsto let proučevala radioaktivne snovi.

Marie Curie je s svojim raziskovanjem in odkritji spremenila naše razumevanje stvari in postala ena najslavnejših žensk na svetu. Raziskovala je nekaj, kar je bilo za tisti čas relativno obskurno, nepomembno. A prav to je spremenila v uspešnico: odkrila je nove elemente, nove lastnosti in povsem nov pogled na svet. Odkrila je dva nova elementa, ki sta ju z možem poimenovala polonij (po Mariini domovini) in radij.

Leta 1903 ji je Kraljeva družba podelila Davyevo medaljo, ki je znanstveno priznanje za izjemno pomembna nedavna odkritja na kateremkoli področju kemije. Istega leta je prejela Nobelovo nagrado za fiziko, leto kasneje jo nagradijo še z Matteuccijevo medaljo za izjemen prispevek k napredku znanosti, leta 1911 pa je svoje delo okronala s še eno Nobelovo nagrado, za kemijo. Tako je Marie Curie edina ženska znanstvenica z dvema Nobelovima nagradama za znanost. Rodila se je na današnji dan, 7. novembra 1867 v Varšavi na Poljskem. Umrla je v svojem 66. letu starosti zaradi levkemije kot posledica radioaktivnega sevanja, ki ga je vrsto let proučevala in tako ni dočakala podelitve Nobelove nagrade. Prejela pa jo je njena hčerka, tudi kemičarka, fizičarka in raziskovalka radioaktivnih snovi, Irène Joliot-Curie, za svoj dosežek z naslovom Umetna produkcija radioaktivnih elementov.
 

UNESCO je leta 1997 izdal spominsko medaljo, kovanec, na katerem je na eni plati portret Marie Curie, na drugi pa krog na katerem je vpisan Po Ra (kemijska elementa polonij in radij, ki ju je odkrila in raziskovala), ter vgravirano UNESCO 1997. Okrog medalje je z velikimi črkami napisano MARIA SKLODOWSKA CURIE 1867 – 1934.

Vir foto: Evers – Manders

Dostopnost