Skoči na glavno vsebino

Mednarodni dan starejših obeležujemo že 33. leto. Statistični urad Republike Slovenije je objavil, da je v začetku leta 2022 v Sloveniji živelo približno 444.000 prebivalcev starejših od 65 let: 193 tisoč moških in 251 tisoč žensk.

Tudi v svetu med starejšimi prevladujejo ženske. Medtem ko starejše ženske še naprej pomembno prispevajo k političnemu, civilnemu, gospodarskemu, socialnemu in kulturnemu življenju, njihovi prispevki in izkušnje ostajajo v veliki meri nevidni in prezrti, omejeni s prikrajšanostjo zaradi spola, ki so se nabrale skozi celotno življenjsko pot. Presečišče med diskriminacijo na podlagi starosti in spola združuje nove in obstoječe neenakosti, vključno z negativnimi stereotipi, ki združujejo staranje in seksizem.

Generalna skupščina Združenih narodov je 14. decembra 1990 v resoluciji 45/106 razglasila 1. oktober za mednarodni dan starejših. Pred tem so bile pobude, kot je Dunajski mednarodni akcijski načrt za staranje, ki ga je leta 1982 sprejela Svetovna skupščina za staranje, pozneje istega leta pa ga je potrdila Generalna skupščina OZN.

Letošnja tema mednarodnega dneva starejših je »Izpolnjevanje obljub Splošne deklaracije človekovih pravic starejših: med generacijami«. Dogodek bo osvetlil specifičnost starejših po vsem svetu glede uživanja njihovih pravic in obravnavanja kršitev ter kako krepiti solidarnost z enakostjo in vzajemnostjo med generacijami.

F3ŽO je Festival za tretje življenjsko obdobje, ki že 22. leto prireja celotedenske aktivnosti.

Vir Foto: OZN

Dostopnost