Skoči na glavno vsebino

Prva pomoč je takojšnja neposredna zdravstvena oskrba lažje ali težje poškodovanega ali nenadoma obolelega ali zastrupljenega na kraju samem. Državljanska in moralna dolžnost vsakega posameznika je, da poškodovanemu ali bolnemu v nujnem primeru po svojih najboljših močeh in sposobnostih nudi prvo pomoč in mu omogoči dostop do nujne medicinske pomoči, kar je opredeljeno tudi v 2. členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Vsako drugo soboto v mesecu septembru, letos 9. septembra, praznujemo svetovni dan prve pomoči, ki nas spomne, da osvežimo pridobljeno znanje nudenja prve pomoči in da to znanje posredujemo tudi mlajšim rodovom.

Svetovni dan prve pomoči je leta 2000 Mednarodna zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) pričela obeleževati z namenom, da bi ljudi širom sveta poučila o prednostih prve pomoči. Idejo za ustanovitev Rdečega križa je dobil švicrski humanist in mirovnik, dobitnik Nobelove nagrade za mir Henri Dunant in je zaživela kot Rdeči križ leta 1863, posthumno, 56 let kasneje pa kot Zveza Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Pri sebi imejmo vedno osnovni set za nudenje prve pomoči; kdor pomaga, zmaga!

Foto vir: Foto vir: Preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči

Dostopnost