Skoči na glavno vsebino

Mednarodni dan dobrodelnosti je bil ustanovljen z namenom, da bi ozaveščal in spodbudil ljudi, nevladne organizacije in zainteresiranih strani po vsem svetu, da pomagajo drugim s prostovoljnimi in človekoljubnimi dejavnostmi. Združeni narodi so ga prvič obeležili 6. septembra 2013, ki ga je leto poprej  potrdila generalna skupščina OZN. Za praznik je bil izbran 5. september v spomin na Mati Terezijo, ki je umrla na ta dan v Indiji, leta 1997.

Mati Terezija iz Kalkute se je rodila pred 113 leti v Skopju – v Kosovskem vilajetu, v takratni upravni enoti prve ravni državne uprave Osmanskega cesarstva. Mlada osemnajstletna redovnica Agnes Gonxha Bojaxhiu je odšla v misijon v Indijo, kjer se je posvetila pomoči ubogim. Čez dvajset let je postala indijska državljanka in dve leti kasnej v Kalkuti ustanovila red misijonarjev ljubezni, ki je postal znan po svojem nesebičnem delu z revnimi, bolnimi, osirotelimi in umirajočimi v tem mestu, kasneje tudi širom Indije in po drugih državah sveta.

Mati Terezija iz Kalkute je prejemnica številnih priznanj in nagrad, leta 1979 je prejela Nobelovo nagrado za mir, kot je v obrazložitvi bilo še zapisano, “za delo v boju za premagovanje revščine in stiske, ki prav tako predstavlja grožnjo miru”. V znak priznanja vloge dobrodelnosti pri lajšanju humanitarnih kriz in človeškega trpljenja znotraj in med narodi ter prizadevanj dobrodelnih organizacij in posameznikov, vključno z delom Matere Terezije, je Generalna skupščina Združenih narodov v svoji resoluciji A/RES/67/105, na obletnico smrti Matere Terezije, 5. septembra, razglasil za mednarodni dan dobrodelnosti.

Slovenijo so letos avgusta doletele katastrofalne poplave. Mnogo ljudi je ostalo brez svojih domovanj, poslovnih prostorov, kmetijskih obdelovalnih površin, sadovnjakov, strojev, cest, mostov…. Na tisoče prostovoljcev in številne humanitarne organizacije so med naravno nesrečo in po njej pomagali prizadetim območjem Slovenije in prebivalstvu. Na najbolj prizadetih območjih so na pomoč priskočile tudi številne civilne organizacije in posamezniki, ki so izkazali veliko solidarnosti; Slovenska filantropija, Rdeči križ Slovenije, Slovenska Karitas, Zveza prijateljev mladine in številne druge humanitarne organizacije in posamezniki zbirajo denarno pomoč in pomoč v drugih oblikah, ki jih razdeljujejo pomoči potrebnim. Donacije se zbirajo tudi na posebnem računu v državnem proračunu.

Prek spletne aplikacije Poplave 2023, ki je namenjena pomoči prizadetim v poplavah, je doslej pomagalo več kot 34.000 ljudi.

Vir foto: Vlada Republike Slovenije

Dostopnost