Skoči na glavno vsebino

IBBY, mednarodna zveza za mladinsko književnost je na mednarodnem IBBY kongresu v ljubljani leta 1966 proglasila, da bo 2. april, na rojstni dan Hansa Christiana Andersena, Mednarodni dan knjig za otroke. Na ta dan, vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico. Leta 1968 je pisatelj France Bevk napisal »Poslanico otrokom vsega sveta«, leta 1970 pa pisateljica Ela Perociposlanico z naslovom »Otroci – kaj vam pomenijo knjige?« Leta 1997 je Slovenska sekcija IBBY pripravila poslanico »Otroštvo je poezija življenja. Poezija je otroštvo sveta«, ki jo je napisal pesnik Boris A. Novak; plakat pa je ustvaril ilustrator Matjaž Schmidt. Letošnjo poslanico otrokom in mladostnikom je napisal grški pisatelj in ravnatelj osnovne šole v Atenah Vagelis Iliopoulos, ki je v celoti objavljena na spletni strani Mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY.

Hans Christian Andersen se je rodil 2. aprila 1805 v mestu Odense na Danskem. Njegov oče je bil norčav čevljar s sorodstvom med plemenitimi ljudmi, a je umrl, ko je bilo pisatelju 11 let. Andersenova mati je želela, da se izuči za krojača, on pa je sanjal o drugih stvareh. Že v otroških letih se je prepuščal sanjarjenju, želel je postati pesnik in igralec. Svetovno slavo so mu prinesle pravljice, ki so bile prevedene v več kot 125 jezikih. Njegove zabavne in pogosto tudi otožne pravljice so prvič objavili leta 1835, a niso bile sprejete povsem naklonjeno. Četudi je razmeroma veliko potoval, je le o svojih potovanjih pisal le malo, a je ohranjenih nekaj potopisov. Njegove najbolj znane pravljice so: Cesarjeva nova oblačila, Palčica, Deklica z vžigalicami, Svinjski pastir, Kraljična na zrnu graha, Grdi raček  …

 Umrl je 4. avgusta 1875, star sedemdeset let zaradi poškodbe ob padcu. Ob smrti je bil že precej slaven tako v tujini kot doma in mu je že bila podeljena majhna penzija, ki jo dobijo posebej zaslužni kulturni delavci. H. Ch. Andersen je en najbolj znanih pisateljev in pravljičarjev na svetu.

Vir foto: IBBY

(Visited 3 times, 1 visits today)
Dostopnost