Skoči na glavno vsebino

V tokratnem prispevku predstavljam knjige iz šolske knjižnice, ki so na različne načine povezane z nastankom knjige. Za vas imam tudi dva izziva. Povezana sta s predstavljenimi naslovi knjig in ovitki knjig, a o tem drugič.

Naslovnica Pot knjigeOd ponedeljka, 23. 1., do petka, 3. 2., bo na šoli razstava Pot knjige (Javna agencija za knjigo, JAK).

Na razstavi POT KNJIGE ste dobrodošli vsi učenci šole, če pride mimo kakšen slon, pripeljite tudi njega, saj nikjer ne bo napisa Slonom vstop prepovedan. Tako kot ga tudi v šolski knjižnici ni.

Naslovnica knjige Slonom vstopKnjigo Slonom vstop prepovedan sem izbrala, ker govori o čarobnosti prijateljstva, lepoti sprejemanja drugačnosti in spoštovanju vsakogar.

Šolska knjižnica je prostor, kjer ste že od prvega razreda dobrodošli čisto vsi učenci šole.

O čem vse lahko govorijo knjige? Vsebina knjig.

Poiščimo pridevnike (KAKŠNA JE?) za knjigo, ki ste jo prebrali za domače branje.

Ponovimo dele knjige in kako zložimo knjigo na polico.

V knjigah je zelo veliko novih, zanimivih … svetov, želja, pomoči, znanja.

Da sploh obstajajo, so zelo pomembne tudi črke in zato je zelo pomembno, da znamo pisati in brati.

Naslovnica knjige Liza se učiV prvi triadi ste se učili pisati in brati, tako kot to počne Liza v knjigi Liza se uči pisati.  Medtem, ko Liza, Elizabeta, piše svoje ime pravi: »Pff, saj te še prsti začnejo boleti, če moraš napisati toliko črk.«

Pisanje in branje zahtevata čas in napor. Podobno je s hojo. Kot majhni otroci ste se najprej plazili, nato ste se pričeli postavljat na noge in šele nato ste osvojili prve korake. Počasi je šlo, veliko ponovitev je bilo potrebnih. Zdaj o hoji skoraj ne razmišljate več.

Ko se Liza nauči pisati in brati ugotovi, da to spoloh ni težko, ali kot pravi njena babica: »Pogledaš črke in potem jih vidiš in veš, kaj pomenijo.«

Kdaj pa morda vseeno še?

Naslovnica knjige Vse o skrbeh in strahovihNa poti do tekočega branja in pisanja brez napora so včasih tudi ovire, kar povzroči skrbi in strahove. Vse o skrbeh in strahovih  je knjiga, ki ob tem lahko pomaga. Takole je zapisano na str. 11: »Če se v tebi takole razrašča kakšna skrb, imaš na izbiro marsikaj, kar lahko narediš, da skrbem ne dovoliš, da bi te preveč vznemirjale. Za začetek …«

Naslovnica knjige Škratek NapakecKakšna napaka se pri pisanju in branju v besedilo prikrade vsakemu od nas. A se iz napak lahko marsikaj naučimo, lahko jih popravimo in zmanjšamo z vajo  in pomočjo.

Nekateri ob tem potrebujejo tudi dodatne pripomočke ali koga, da jim pomaga. Včasih pomoči potrebne opazimo že na prvi pogled, včasih pa je malo bolj komplicirano (npr. bela palica, očala, barvno slep).

Skupaj poiščimo še kakšen primer.

Ste tudi vi že kdaj pomagali? Kako?

Vsak se lahko znajde v situaciji, ko potrebuje pomoč in vsak od nas pomaga.

Naslovnica knjige Lektor JakobTudi pisatelji potrebujejo pomoč. Pomagajo jim založniki, tisti, ki knjige izdelujejo, in lektorji. Več o lektorirjih in lektoriranju piše v knjigi Lektor Jakob.

Kako bi to knjigo predstavili?

Govorni nastop bi lahko bil dobra reklama. Dobri retoriki bi to naredili z lahkoto.

Retorika? Kaj je to?

Priporočam vam v branje knjigo: Žabica Polonca ima govorni nastop.

Naslovnica knjige Žabica PoloncaUčiteljica Žabjeveda v njej pravi takole: »Govorniška spretnost ali retorika pomeni, da nekdo na čim bolj zanimiv način o nečem pripoveduje drugim. Seveda je pomembno, o čem govorim, enako pomembno pa je tudi, kako to povem, da bo zanimivo za tiste, ki me poslušajo

Dostopnost