Skoči na glavno vsebino
Znanstvena odkritja nas obdajajo in oblikujejo naš svet – od milijard tranzistorjev v naših pametnih telefonih do mehanike in termodinamike, ki poganja avtomobile, ki jih vozimo. Znanost ima potencial, da spremeni naš svet tako, da ga naredi bolj trajnostnega. Podnebno modeliranje na primer daje odločevalcem vpogled v načine omejevanja vpliva podnebnih motenj. Biomasa, zeleni vodik, zajemanje ogljika in električni avtomobili ponujajo obetavne rešitve za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.
Toda za raziskovanje teh priložnosti potrebujejo znanstveniki dostop do podatkov in informacij, potrebujejo finance in opremo za izvajanje raziskav. Sodelovati morajo s svojimi vrstniki, da pospešijo napredek, hkrati pa premostijo tehnološke vrzeli in vrzeli v znanju znotraj in med državami. Sodelovati morajo z družbo.
Podpiranje znanstvenega razvoja, ki je bolj dostopen, pravičnejši in učinkovitejši, je prav cilj Unescovega priporočila o odprti znanosti, ki ga je lani sprejelo 193 držav članic OZN.
To priporočilo pojasnjuje, da ne more biti odprte znanosti brez enakosti spolov v znanosti. Unescovo znanstveno poročilo je pokazalo, da je le vsak tretji raziskovalec ženska – in v času, ko nujno potrebujemo več znanstvenikov, si svet ne more privoščiti, da bi bil prikrajšan za toliko talentov.
Zato si Unesco proaktivno prizadeva za vključitev več deklet in žensk na znanstvena področja. To počnemo na primer v Afriki, kar je ena od globalnih prednostnih nalog naše organizacije, kjer je naš program znanstvenega mentorstva v vzhodni Afriki dosegel več kot 11 milijonov študentov, zlasti deklet. To počnemo tudi prek našega partnerstva s fundacijo L’Oréal. V zadnjih dveh desetletjih smo podprli kariero skoraj 4000 znanstvenic v več kot 115 državah.
Temeljne znanosti so lahko in morajo biti naši najboljši zavezniki pri odzivanju na sodobne izzive. V tem odločilnem času podnebnih motenj podpiranje znanstvenega razvoja in spodbujanje znanstvenega razumevanja nista več možnost, temveč nuja.
Zato se Unesco neumorno zavzema za izboljšanje naravoslovnega izobraževanja v vseh starostih in povečanje proračuna za temeljne raziskave. Ker je znanost, ki je bolj odprta, bolje financirana in bolj pravična, znanost, ki jo svet potrebuje.

Vir besedila: Sporočilo Audrey Azoulay, generalne direktorice Unesca, ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj 10. november 2022
Vir foto: Vesolje, skupek prostora in energij
(Visited 6 times, 1 visits today)
Dostopnost