Skoči na glavno vsebino
Svetovni dan mest pod okriljem Organizacije Združenih narodov (OZN) obeležujemo vsakega 31. oktobra. Namen praznovanja je spodbujati sodelovanje med državami pri iskanju priložnosti in reševanje izzivov urbanizacije ter prispevati k trajnostnemu razvoju po vsem svetu. Letošnja tema je “Act Local to Go Global”, z bolj ali manj posrečenim prevodom: Deluj lokalno, postanite globalni. Osrednje praznovanje je letos načrtovano v Šanghaju na Kitajskem. Namen tega praznovanja je združiti različne partnerje in različne zainteresirane strani, da bi delili svoje izkušnje in pristope k lokalnemu ukrepanju, katera lokalna dejanja so delovala in kaj je potrebno za opolnomočenje lokalnih in regionalnih oblasti za ustvarjanje bolj zelenih, pravičnejših in trajnostnih mest.

“Lokalno ukrepanje je ključnega pomena za doseganje ciljev trajnostnega razvoja iz Agende za trajnostni razvoj do leta 2030, ki so jih sprejeli svetovni voditelji na zgodovinskem vrhu Združenih narodov septembra 2015, zlasti 11. cilja »Poskrbeti za odprta, varna, vzdržljiva in trajnostna mesta in naselja« ter za izvajanja Nove urbane agende,” kot so zapisali na uradni spletni strani vlade Republike Slovenije.

Ustvarjanje bolj trajnostnih in podnebno odpornih družb vključuje reševanje vrste vprašanj, vključno z zmanjševanjem revščine, zagotavljanjem osnovnih storitev za preživetje, zagotavljanjem dostopnih, cenovno dostopnih in ustreznih stanovanj, vlaganjem v infrastrukturo, nadgradnjo neformalnih naselij in upravljanjem ekosistemov. Uspešna mesta z dobrim upravljanjem močno zmanjšajo podnebna tveganja za svoje prebivalce.

Glede na to, da že polovica vseh Zemljanov živi v mestih in se bo do leta 2050 število meščanov verjetno še podvojilo, je praznovanje Svetovnega dneva mest na mestu.

Vir foto: gov.si
(Visited 8 times, 1 visits today)
Dostopnost