Skoči na glavno vsebino

Poštna kočija s konjsko vprego je v kamnu vklesan relief iz časa Rimljanov, ki ga še danes lahko občudujemo na pročelju cerkve Marijinega vnebovzetja v Virunu na Gosposvetskem polju na Koroškem v Avstriji.
 
Prvi znani poštni dokument, ki so ga našli v Egiptu, izvira iz leta 255 pred našim štetjem. Toda že pred tem so na skoraj vseh celinah obstajale poštne storitve v obliki glasnikov, ki so stregli kraljem in cesarjem. Sčasoma so verski redovi in univerze dodali svoje sisteme za pošiljanje sporočil za izmenjavo novic in informacij. Relejne postaje so bile postavljene vzdolž poti glasnikov, da bi pospešili dostavo na velike razdalje. Sčasoma so zasebniki lahko glasnike uporabljali za komunikacijo med seboj.
 
Na današnji dan, na obletnico ustanovitve Univerzalne poštne zveze, leta 1874 v Bernu v Švici, vsakega 9. oktobra slavimo Svetovni dan pošte. Namen svetovnega dneva pošte je osveščati javnost o vlogi poštnega sektorja v vsakdanjem življenju ljudi in podjetij ter njegovem prispevku k družbenemu in gospodarskemu razvoju držav.
 
Pred dvemi leti, en dan pred Svetovnim dnevom pošte so se v Pošti Slovenije odločili, da v imenu optimizacije omrežja zaprejo poslovalnico v Podutiku navkljub nasprotovanju tamkajšnjih stanovalcev, četrtne skupnosti Dravlje in Mestne občine Ljubljana. Podatek, koliko poštnih poslovalnic po Sloveniji so še zaprli do danes, je težko dostopen. Pošta Slovenije je obeležil svoj svetovni dan z video prispevkom.
(Visited 14 times, 1 visits today)
Dostopnost