Skoči na glavno vsebino

Mednarodni dan glasbe obeležujemo 1. oktobra od leta 1975 v skladu z resolucijo sprejeto na 15. generalni skupščini Mednarodnega glasbenega sveta pod okriljem UNESCA v Lozani, leta 1973. Vpeljal ga je veliki glasbeni mojster, violinist in glasbeni pedagog Lord Yehudi Menuhin, ki je trdno verjel, da lahko glasba okrepi odnose in premosti kulturne vrzeli med skupnostmi.
 
Mednarodni glasbeni svet (IMC – The International Music Council) spodbuja dostop do glasbe za vse in vrednost glasbe v življenju vseh ljudi. IMC ima preko svojih članov in njihovih mrež neposreden dostop do več kot 1000 organizacij v približno 150 državah in do 200 milijonov ljudi, ki si želijo razviti in deliti znanje in izkušnje o različnih vidikih glasbenega življenja.
 
V različnih državah je ta dan odlična priložnost za organizacijo in povezovanje velikih koncertov z največjimi glasbenimi umetniki. Pogosti so tudi naključni glasbeni dogodki in oddaje talentov, da bi poiskali nove in nastajajoče glasbene umetnike – da bi ustvarili zakladnico starega in novega v svetu glasbe. Glasba je navsezadnje največji povezovalnik človeštva in vsi pomembni družbeni dogodki imajo posvečene glasbene skladbe. Večino ali vse dogodke spremlja tudi glasba. Glasba opredeljuje in dopolnjuje popolno človeško družbeno in estetsko izkušnjo.
 
Mednarodni glasbeni svet v prizadevanju za vzpostavitev globalne harmonije z glasbo praznuje mednarodni dan glasbe s posebnim poudarkom na organiziranju glasbenih prireditev, radijskih in televizijskih programov ter zvočnih zapisov. Sredi vsega tega je tudi ustvarjanje okolja, ki je bolj naklonjeno in gostoljubno za glasbo – na vadbi, potrošnji in splošni avri glasbe. Torej, pomembno zanimivo območje je tudi boj proti onesnaženju zvočnega okolja. Zanimivo pa je, da IMC predlaga, naj vsaka država ob mednarodnem dnevu glasbe ohrani nekaj trenutkov tišine in glavni mestni trgi izkoristi za poslušanje glasbe.
 
Cilj mednarodnega dneva glasbe je izkoristiti moč glasbe za združevanje skupnosti in kultur ter jih navdihniti za harmonično sobivanje.
 
Vabilo k ogledu inovativnega računalniškega glasbenega laboratorija in glasbenega stroja Wintergatan s kroglicami.
 
Vir foto: Ljudski pevci in godci
(Visited 22 times, 1 visits today)
Dostopnost