Skoči na glavno vsebino

Mednarodni dan miru je leta 1981 ustanovila Generalna skupščina Združenih narodov. Dve desetletji pozneje, leta 2001, je Generalna skupščina soglasno izglasovala, da se 21. septebmer označi za Mednarodni dan miru, za obdobje nenasilja in prekinitve ognja.

Medtem ko so po vsem svetu še vedno konflikti zaradi katerih ljudje bežijo, smo na mejah še vedno priča diskriminaciji na podlagi rase. V času napada COVID-19 smo videli, kako so bile nekatere rasne skupine prizadete veliko močneje kot druge. Medtem ko gospodarstva trpijo, smo priča sovražnemu govoru in nasilju, usmerjenemu proti rasnim manjšinam.
Tema letošnjega mednarodnega dneva miru je “Konec rasizma. Zgradite mir.” Pridružimo se prizadevanjem Združenih narodov za svet brez rasizma in rasne diskriminacije. Svet, kjer sočutje in empatija premagata sum in sovraštvo. Svet, na katerega smo lahko resnično ponosni. Generalni sekretar OZN, gospod António Guterres nas je nagovoril: »Rasizem še naprej zastruplja institucije, družbene strukture in vsakdanje življenje v vsaki družbi. Še naprej je gonilo vztrajne neenakosti. In ljudem še naprej odreka njihove temeljne človekove pravice. Destabilizira družbe, spodkopava demokracije, spodkopava legitimnost vlad in … povezave med rasizmom in neenakostjo spolov so nedvoumne.«

Vsi imamo svojo vlogo pri spodbujanju miru. Boj proti rasizmu je ključni način prispevanja k miru. Lahko si prizadevamo za razgradnjo struktur, ki utrjujejo rasizem v naši sredini. Povsod lahko podpremo gibanja za enakost in človekove pravice. Lahko nastopimo proti sovražnemu govoru – tako zunaj kot na spletu. Vlada republike Slovenije je že pričela z novo migracijsko politiko in tudi že odstranila štiri kilometre rezilne žice na meji s Hrvaško.
Vir foto: OZN

Dostopnost