Skoči na glavno vsebino
Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva voda je podzemna voda, njeno geslo pa »Podzemna voda: Skrito naj postane vidno«. Podzemne vode ne vidimo, njen vpliv pa je viden povsod. Podzemna voda, daleč od oči, pod površjem, je skrit zaklad, ki bogati naša življenja. V najbolj sušnih delih sveta je ponekod edini vir vode, ki je prebivalstvu na voljo.
Žal je na svetu voda vsebolj onesnažena. Tudi podtalnica v Sloveniji ni več povsod tako čista kot pred časom intenzivnega kmetovanja in težke industrije. Velik onesnaževalec vode je tudi modna in tekstilna industrija: za izdelavo ene majice se porabi toliko vode, kolikor jo en človek popije v dveh letih in pol. Še bolj pretresljiv je podatek, da za uporabo oblačil porabimo več energije in s pogostimi pranji tudi sami prispevamo k znatnemu onesnaženju pitne vode, kot se med proizvodnjo in transportom. V Osnovni šoli Gornja Radgona so se lotili zelo pogumnega in poučnega projekta »Bi nosili 100 dni ista oblačila?«. Z modno industrijo, ki je svoje gigantske tovarne preselila skoraj v celoti v “države v razvoju”, nastajajo poleg ekološke še druge pretresljive socialne katastrofe.
Generalna skupščina Združenih narodov je 22. decembra 1992 sprejela resolucijo A/RES/47/193 in ta dan razglasila za svetovni dan vode, ko naj vse države spodujajo k ozaveščanju javnosti s konkretnimi dejavnostmi, z raznimi objavami v javnih občilih, predvajanji dokumetnarnih filmov, organizacijo predavanj, okroglih miz, konferenc in razstav povezanimi z ohranjanjem in razvojem vodnih virov, saj je usmerjanje pozornosti na pomen pitne vode in zagovarjanje trajnostnega gosodarjenja z vodnimi viri izjemnega pomena. To je dan, ko imamo priložnost izvedeti več o vodi, znanje deliti še z drugimi in ukrepati, da se spremeni na bolje. En od takih programov v Sloveniji je Zavod REVIVO. Voda je osnovni gradnik življenja, je več kot le potešitev žeje in za ohranjanje osnovnega zdravja; voda je ključnega pomena za ustvarjanje delovnih mest in za podporo gospodarskemu, socialnemu razvoju in razvoju človeštva nasploh. Slovenija je z vodo bogata država, a zavedati se moramo, da moramo za to, da nam bo kakovostna pitna voda vedno na razpolago, že danes narediti vse, kar je v naši moči, da bo še naprej ostala takšna, kakšrna mora biti: čista in nam vsem dostopna naravna dobrina.
Vabilo k ogledu slovensko podnaslovljenega filma režiserja in fotografa Yanna Arthus-Bertranda Žejni svet.
Povezava na predstavitev Voda in njena agregatna stanja v naravi…
Povezava na predstavitev o vodi za mlajše.
Foto vir: Arso okolje
(Visited 35 times, 1 visits today)
Dostopnost