Skoči na glavno vsebino

Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) pri Organizaciji Združenih narodov ob letošnjem Svetovnem dnevu tal, ki skrbi tudi za ozaveščanje o pomembnosti ohranjanja zdravih ekosistemov, nas uči, kako pravilno upravljati in ravnati s prstjo ter posreduje smernice vladam in organizacijam, da se aktivno vključijo v izboljševanje zdravja tal in posledično zdravja in dobrega počutja ljudi. Svetovni dan prsti, ki ga praznujemo vsakega 5. decembra, je lansko leto nagovarjala ljudi k aktivnem prizadevanju za boj proti izgubi biotske raznovrstnosti tal, ki pod vprašaj postavlja obstoj različnih vrst rastlin in živali in posledično rodovitnost prsti ter varnost in zaloge hrane na globalni ravni.

Letošnja tema svetovnega dneva prsti je “Ustavimo zasoljevanje tal, povečajmo produktivnost tal”. Zasoljevanje in sodifikacija tal sta glavna procesa degradacije tal, ki sta učinka pri intenzivnem kmetovanju. To početje ogroža ekosistem in je priznano kot ena najpomembnejših težav na svetovni ravni za kmetijsko proizvodnjo, prehransko varnost in trajnost v sušnih in polsušnih regijah. Naravno slana tla lahko podpirajo bogate ekosisteme, toda procesi, kot so suše in človeške dejavnosti, zlasti nepravilno namakanje, gnojenje in obdelovanje tal s pesticidi, lahko povečajo količino soli v tleh. Proces se imenuje zasoljevanje. Zasoljevanje tal razgrajuje naša tla in zmanjšuje njihovo sposobnost, da pomagajo pri rasti naše hrane.

Republika Slovenija je ob mednarodnem dnevu tal leta 2017 ustanovila Slovensko partnerstvo za tla, ki je prostovoljno združenje organizacij in posameznikov Slovenije, ki želijo prispevati k trajnostnem upravljanju in varovanju tal kot pomemben neobnovljiv naravni vira v Sloveniji. Vse državljane vabijo, da na njihovo Ministrstva za okolje in prostor z oznako »Slovensko partnerstvo za tla« posredujemo svoja mnenja in pobude, katere vsebine bi bilo treba v okviru Slovenskega partnerstva za tla predstaviti ali se o njih pogovoriti.

Na naslovni fotografiji je 1 milimeter velika in najbolj zdržljiva žival na svetu. Živi v raznoterih ekosistemih, sposobna je preživetja v vseh ekstremnih pogojih na svetu, tudi v brezzračnem vesolju. Ljubki Tardigrade, vodni medvedek, mahov pujsek, uradno slovensko počasnik, “lomasti” po našem planetu že pol milijarde let.

Foto: vir

(Visited 38 times, 1 visits today)
Dostopnost