Skoči na glavno vsebino

»A si ti tud’ not padu?” je vprašanje malega Petra nacističnemu vojaku v filmu Franceta Štiglica »Ne joči, Peter!« https://www.youtube.com/watch?v=QJmj8Cg_5E4

France Štiglic, pionir slovenskega filma, režiser in scenarist, profesor na AGRFTV, humanist in lirični realist,  je s svojim obšrnim fimskim opusom https://www.film-center.si/sl/film-v-sloveniji/filmi/oseba/4130/france-stiglic/ je enden izmed stebrov slovenske kinematografije. Po noveli Očka Orel pisatelja Cirila kosmača je režiral prvi slovenski celovečerni igrani film »Na svoji zemlji« (1948).

Štigličevi filmi so bili prepoznani tudi na velikih filmskih festivalih: prejemnik Bronastega leva v Benetkah za dokumentarni film »Mladina gradi« (1947), s filmom »Dolina miru« (1956) je zaslovel v Cannesu, ko je nagrado za najboljšega igralca prejel njegov igralec John Kitzmiller (in s tem postal prvi temnopolti igralec, ki je bil nagrajen na tem prestižnem festivalu), https://en.wikipedia.org/wiki/John_Kitzmiller , film »Deveti krog« pa je bil leta 1961 celo nominiran za Oskarja za najboljši tujejezični film.

France Štiglica je bil nagrajen s Prešernovo nagrado za režijo filmov Dolina miru, Deveti krog ter Balada o trobenti in oblaku. Na jugoslovanskem filmskem festivualu v Puli je večkrat zapored prejel zlato areno, v Beogradu nagrado Avnoja, najvišjo nagrado v takratni SFRJ ter Badjurovo nagrado, najvišjo slovensko strokovno nagrado na področju filmske ustvarjalnosti in filmske kulture za vrhunske filmske dosežke.

Od leta 2015 Nagrada Franceta Štiglica, prvič podeljena februarja 2015, nosi ime po režiserju in avtorju prvega slovenskega celovečernega igranega zvočnega filma Na svoji zemlji Francetu Štiglicu, je druga nagrada, ki jo je ustanovilo Društvo slovenskih režiserjev. Leta 2014 so prvič podelili nagrade bert za življenjsko delo na področju filmske igre.

Kipci, ki jih prejmejo nagrajenci, so avtorsko delo akademskega kiparja in režiserja Mihe Knifica, ki je izdelal tudi nagrade Bert. Letošnji dobitnik Štigličeve nagrade za življenjsko delo napodročju filmske in televizijske režije je Mako Sajko. Vir foto: iz filma Dolina miru

(Visited 17 times, 1 visits today)
Dostopnost