Skoči na glavno vsebino

Graditi podnebno pripravljene skupnosti, v izvirnniku “Building Climate-Ready Communities” je naslov UNESCO-vega svetovnega dneva znanosti za mir in razvoj, ki ga praznujemo vsakega 10. november. V letu 2021 obeležujemo 20. svetovni dan znanosti za mir in razvoj. Ker podnebne spremembe postajajo resna grožnja življenju vsem ljudem na planeta, bo letošnje praznovanje poudarilo pomen “gradnje skupnosti, pripravljenih na podnebje”. Cilj je približati znanost družbi s poudarkom na nekaterih ključnih znanstvenih vidikih in možnih rešitvah, ki jih znanost, tehnologija in inovacije nudijo za nekatere glavne globalne izzive, s katerimi se danes sooča družba.

Namen Svetovnega dneva znanosti za mir in razvoje je tesnejše povezovanje znanosti z družbo, ustvarjati bolj trajnostno družbo in zagotoviti, da so državljani obveščeni o razvoju znanosti. Prav tako poudarja vlogo, ki jo imajo znanstveniki pri širjenju našega razumevanja izjemnega, krhkega planeta, ki mu pravimo dom. Namen dneva je okrepiti ozaveščenost javnosti o vlogi znanosti za miroljubne in trajnostne družbe; spodbujati nacionalno in mednarodno solidarnost za skupno znanost med državami; obnoviti nacionalno in mednarodno zavezo za uporabo znanosti v korist družb; opozoriti na izzive, s katerimi se sooča znanost pri dvigu podpore znanstvenim prizadevanjem.

Dan ponuja priložnost za mobilizacijo vseh akterjev na temo znanosti za mir in razvoj – od vladnih uradnikov do medijev in do učencev. UNESCO vse močno spodbuja, da se pridružijo praznovanju Svetovnega dneva znanosti za mir in razvoj, tako da na ta dan organizirajo svoj dogodek ali dejavnost.

Dan je tudi priložnost za predstavitev dobitnika Unescove nagrade Kalinga za popularizacijo znanosti. Za leto 2021 je Dobitnik Unescove nagrade Kalinga za popularizacijo znanosti Jean-Pierre Luminet iz Francije. Luminet je ugleden astrofizik in kozmolog, ki promovira vrednote znanstvenega raziskovanja v najrazličnejših medijih: ustvaril je poljudnoznanstvene knjige in romane, lepo ilustriral razstavne kataloge, poezijo, avdiovizualno gradivo za otroke in dokumentarne filme, zlasti »Du Big Bang au vivant« s Hubertom Reevesom. Je tudi umetnik, graver in kipar ter je sodeloval s skladatelji pri muzikalih, ki jih navdihujejo zvoki vesolja.

Vir foto: Vesolje, skupek prostora in energij

(Visited 26 times, 1 visits today)
Dostopnost