Skoči na glavno vsebino

Na pobudo Sveta Evrope že od leta 2001 praznujemo vsakega 26. septembra Evropski dan jeziko. V EU živi 800 milijonov Evropejcev v 27 državah.

Evropa ima srečo, da uživa bogato raznolikost jezikov in kultur z 200 evropskimi jeziki, 24 uradnimi jeziki EU in je ocenjena na približno 60 regionalnih ali manjšinskih jezikov. Te številke ne vključujejo jezikov, ki jih govorijo ljudje od drugod po svetu, ki so se preselili, da bi živeli v EU, kar še dodatno bogati raznolikost jezikov, ki se govorijo. Praznik Evropski dan jezikov je posvečen spodbujanju k učenju več jezikov v vseh starostnih obdobjih, bodisi v šoli bodisi izven nje. Večjezičnost in jezikovna raznolikost predstavljata pomembno orodje za boljše medkulturno razumevanje in za izkaz bogate evropske kulturne dediščine.

Slovenščino se uči na 59 univerzah v 28 državah po vseh celinah sveta več kot 2500 študentov, ki niso slovenskega porekla in nimajo nikakršne povezave s Slovenijo, razen navdušenje do slovenskega jezika in željo po znanju.

Vir foto: EDL

(Visited 33 times, 1 visits today)
Dostopnost