Skoči na glavno vsebino

Ker danes več kot polovica prebivalstva živi v mestih, so v mestnih območjih potrebne velike naložbe, če želimo doseči cilje trajnostnega razvoja (Sustainable Development Goals – SDG). Svetovni dan mest pod okriljem Združenih narodov (OZN) obeležujemo vsakega 31. oktobra. Namen praznovanja je spodbujati sodelovanje med državami pri iskanju priložnosti in reševanje izzivov urbanizacije ter prispevati k trajnostnemu razvoju po vsem svetu. Letošnja tema je “Financiranje trajnostne urbane prihodnosti za vse“. Osrednje praznovanje je letos načrtovano v Istanbulu v Turčiji. V začetku tega leta je generalni sekretar Združenih narodov sprožil pobudo SDG (Sustainable Development Goals), katere cilj je nadomestiti zahtevne finančne razmere, s katerimi se trenutno soočajo države v razvoju na finančnih trgih. Pozval je k povečanju financiranja in naložb v cilje trajnostnega razvoja za vsaj 500 milijard USD na leto.

Ustvarjanje bolj trajnostnih in podnebno odpornih družb vključuje reševanje vrste vprašanj, vključno z zmanjševanjem revščine, zagotavljanjem osnovnih storitev za preživetje, zagotavljanjem dostopnih, torej cenovno dostopnih in ustreznih stanovanj, vlaganjem v infrastrukturo, nadgradnjo neformalnih naselij in upravljanjem ekosistemov. Uspešna mesta z dobrim upravljanjem močno zmanjšajo podnebna tveganja za svoje prebivalce.

Glede na to, da že polovica vseh Zemljanov živi v mestih in se bo do leta 2050 število meščanov verjetno še podvojilo, je praznovanje Svetovnega dneva mest kar na mestu.

Vir foto: Wiki

Dostopnost