Skoči na glavno vsebino

Statistični urad Republike Slovenije je objavil na svoji spletni strani podatke za leto 2022, kjer navaja, da je v Sloveniji 13,3 % ljudi, ki so izpostavljeni tveganju socialne izključenosti, od tega jih živi pod pragom tveganja revščine kar 12,1 %.

Tudi v Evropski uniji se je v enem letu povečal delež ljudi, ki živijo na pragu revščine ali socialne izključenosti; leta 2019 je bil vsak šesti prebivalec EU, leta 2020 pa skoraj vsak četrti, kar predstavlja 21,9 % prebivalstva EU. Na vsem svetu živi v ekstremni revščini več kot 700 milijonov ljudi, mend njimi tudi otroc. Število iz dneva v dan narašča

Revščina je večdimenzionalna, zajema pomanjkanje dohodka in osnovnih zmožnosti za dostojno življenje, nimajo možnosti uresničevanja osnovnih človekovih pravic. Nimajo varnega bivališča, nimajo zadosti hrane, nimajo dostopa do čiste pitne vode, do osnovne zdravstvene oskrbe, varnega delovnega okolja, pravne zaščite in dojstojanstva. Tema Mednarodnega dneva boja proti revščini pri Združenih narodih za leto 2022 je “Uresničevanje dostojanstva za vse”. Letos obeležujemo 30. obletnico izjave Generalne skupščine Združenih narodov z resolucijo 47/196 z dne 22. decembra 1992, da je 17. oktober Mednarodni dan boja proti revščini.

Vir: foto

Dostopnost