Skoči na glavno vsebino

Stari Egipčani so razvili poštne storitve, ki segajo 2000 let pred našim štetjem in je najstarejši poštni sistem na svetu. Glavni način prevoza je bil skozi reko Nil. Pisma so bila položena v škatlo v spremstvu stražarjev. Takrat so bile poštne storitve izključno za faraone. V poštnem muzeju so razstavljena sporočila med Amenhotepom IV in Ehnatonom (Tutankamonov oče), v katerih naj bi se medsebojno obveščala o političnem dogajanju.

Z razvojem načinov prevoza se je razvijala tudi služba za dostavo po pošti. V Ptolemejski dobi, 305 let pred našim štetjem, je bil uveden nov način prevoza. Prevozniki so sporočila pošiljali s pomočjo konj. V tem obdobju je bila tudi najzgodnejša dokumentacija o tem, kar je danes znano kot “hitra pošta” in “običajna pošta”. Storitve hitre pošte so bile izključno za državne uradnike in vladarje, slednje pa je uporabljala širša javnost, poštar pa jih je dostavljal na oslu ali muli.

V Evropi imamo najstarejšo dokumentirano pošto, v relief vklesano poštno konjsko vprega s kočijo iz časa Rimljanov iz Viruna, ki ga še danes lahko občudujemo na pročelju cerkve Marijinega vnebovzetja v kraju Gospa Sveta (Maria Saal) na Gosposvetskem polju na Koroškem v Avstriji.

Na današnji dan, na obletnico ustanovitve Svetovne poštne zveze (Universal Postal Union), leta 1874 v Bernu v Švici, vsakega 9. oktobra slavimo Svetovni dan pošte. Namen Svetovnega dneva pošte je osveščati javnost o vlogi poštnega sektorja v vsakdanjem življenju ljudi in podjetij ter o njegovem prispevku k družbenemu in gospodarskemu razvoju držav.

Letošnja tema Skupaj za zaupanje: Sodelovanje za varno in povezano prihodnost “poziva vlade in njihove poštne službe, naj podprejo razvoj enotnega digitalnega poštnega ozemlja, ki dopolnjuje obsežno fizično omrežje, razvito skozi stoletja. Prav tako nas vse vabi k sodelovanju s Svetovno poštno zvezo, da zagotovimo, da ljudem povsod ni treba iskati dlje od lokalne pošte, da bi našli dostop do digitalnega gospodarstva,” kot so zapisali v OZN.

Vir foto: Rimljani na tleh današnje Slovenije

Dostopnost