Skoči na glavno vsebino

7. september, mednarodni dan čistega zraka za modro nebo je nov mednarodni dan OZN – Okoljski program, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov na svojem 74. zasedanju sprejela 19. decembra 2019 z Resolucijo o mednarodnem dnevu čistega zraka za modro nebo. Prvič smo ga obeležili lansko leto na današnji dan, 7. septembra 2020. Proslavljanje tega dneva je odprto za države članice OZN, organizacije OZN, mednarodne in regionalne organizacije ter civilno družbo. Resolucija poudarja pomen in nujnost ozaveščanja javnosti na vseh ravneh ter spodbujanje in olajšanje ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka.

Onesnaževanje zraka je tveganje za zdravje ljudi po vsem svetu in je neizogiben vzrok smrti in bolezni. 92% našega sveta je izpostavljeno onesnaženemu zraku, ki vsako leto povzroči približno 7 milijonov prezgodnjih smrti. Ne samo to, onesnaženost zraka škodljivo vpliva na podnebje, biotsko raznovrstnost in ekosisteme ter kakovost življenja na splošno. Okoljsko zdravje je v resnici neločljivo povezano z zdravjem ljudi. Izboljšanje kakovos­­­­­­­ti zraka prinaša koristi za zdravje, razvoj in okolje. Kaj lahko naredimo mi za čistejši zrak?

Mednarodni dan čistega zraka za modro nebo poziva: vse vlade, korporacije, civilne družbe in posameznike, da ukrepamo za zmanjšanje onesnaževanja zraka in spremenimo svoj življenjski slog. Žal pa smo prebivalci planeta Zemlje podvrženi geoinženiringu, ki ni več skrivnost; nad seboj imajo skupino nevladnih raziskovalcev in znanstvenikov Geoengeerinirng Watch, ki opazujejejo in beležijo globalne spremebe neba in opozarjajo na spreminjanje kakovosti zraka, sončne svetlobe in vsega, kar ima za seboj posledice takega poseganja v globalno ozračje.

Foto:  posentek v sobota, 1. 10. 2022, Glinek pri Gumnišču

Dostopnost