Skoči na glavno vsebino

Združite se in naredite konec nasilju nad ženskami!

Sestre Mirabal, Patria, Minerva in Maria Teresa so bile 25. novembra 1960 brutalno umorjene, ker so bile ženske in aktivistke. Njihov edini zločin je bil boj za pravice žensk proti dominikanskemu diktatorju Rafaelu Trujillou.
 
33 let kasneje, leta 1993 je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo 48/104 za odpravo nasilja nad ženskami, ki opredeljuje, da je “vsako dejanje nasilja na podlagi spola, ki ima za posledico ali bo verjetno povzročilo fizično, spolno ali psihično škodo ali trpljenje žensk, vključno z grožnjo takih dejanj, prisile ali samovoljnega odvzema prostosti, ne glede na to ali se pojavljajo v javnem ali v zasebnem življenju, nasilje”. Leta 1999 je Generalna skupščina Združenih narodov (resolucija 54/134) razglasila 25. november za Mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami.
 
Četudi je od sprejetja resolucije minilo že devetindvajset let, je obeležitev mednarodnega dneva odprave nasilja nad ženskami še kako nujna. Lansko leto so poročali, da je bila skoraj vsaka tretja ženska v svojem življenju že zlorabljena, letos pa navajajo, da je “vsaka druga ženska do dopolnjenega 15. leta starosti že doživela eno od oblik nasilja. Uradni statistični podatek za Slovenijo navaja, da je vsaka peta ženska v Sloveniji žrtev nasilja. Do nasilja prihaja iz različnih razlogov, v večini primerov gre iskanje in izražanje moči nad drugimi. Toda pravice do nasilja nad žensko nima nihče,” kot so zapisali na spletni strani Strokovnega izobraževalnega centra v Ljubljani. Skupnost centrov za socialno delo poziva, da v kolikor ste sami žrtev nasilja ali ste v svojem okolju zaznali, da se nad nekom nasilje izvaja, da kontaktirate Policijo na 113 ali na anonimno številko 080 12 00.
 
Letošnja tema mednarodnega dneva OZN odprave nasilja nad ženskami
je “ZDRUŽITE SE! in naredite konec nasilju nad ženskami in dekleti!”
Pred petimi leti je gibanje #MeToo, ki ga je leta 2006 ustanovila aktivistka Tarana Burke, eksplodiralo in sprožilo globalno mobilizacijo, kar je ustvarilo trenutek nujnosti pri preprečevanju in odzivanju na nasilje nad ženskami in dekleti. Od takrat sta se po zaslugi neusmiljenega dela lokalnih aktivistov, zagovornikov človekovih pravic žensk in zagovornikov preživelih po vsem svetu ustvarila osveščenost in zagon brez primere za preprečevanje in odpravo nasilja nad ženskami in dekleti.
 
Hkrati je prišlo do porasta gibanj proti pravicam, vključno s protifeminističnimi skupinami, kar je povzročilo krčenje prostora za civilno družbo, odziv na organizacije za pravice žensk in porast napadov na zagovornice človekovih pravic in aktivistke. Podpora in vlaganje v močne, avtonomne organizacije za pravice žensk in feministična gibanja je ključnega pomena za končanje nasilja nad ženskami in dekleti.
 
Vir foto: United nations Women

(Visited 21 times, 1 visits today)
Dostopnost