Skoči na glavno vsebino
Svetovni dan stranišč praznujemo vsakega 19. novembra z namenom premagati predsodke okoli stranišč in opozoriti, da mora biti izgradnja kanalizacijske infrastrukture ter izgranja in dostopnost stranišč globalna prioriteta. Pod okriljem Organizacije združenih narodov obeležujemo svetovni dan stranišč od leta 2013. Četudi letošnja navajanja podatki variira od 2,5 do 3,6 milijarde, lahko z gotovostjo ocenjujemo, da kar 4,2 milijardi ljudi po vsem svetu nima urejenih stranišč, iztrebljanje opravljajo na prostem, kar poleg temeljnega dostojanstva predstavlja zelo veliko tveganje zbolevanja zaradi nevarnih in smrtonosnih nalezljivih bolezni, ki se širijo s človeškimi iztrebki. Sanitarna oskrba je ena od temeljnih človekovih pravic, zato resolucija OZN poziva države po vsem svetu, naj pristopijo k reševanju straniščne in kanalizacijske problematike v najširšem kontekstu, ki pospešuje higieno, zagotavlja osnovne sanitarne storitve, čiščenje odpadne vode ter njihovo ponovno uporabo v okviru celostnega upravljanja voda.
Lanskoletna tema svetovnega dneva stranišč je bila vrednotenje stranišč v kateri kampanja opozarja, da so stranišča in sanitarni sistemi v mnogih delih sveta premalo financirani, slabo upravljani ali zanemarjeni, kar ima uničujoče posledice za zdravje, gospodarstvo in okolje, zlasti v najrevnejših in najbolj marginaliziranih skupnosti. Letošnja téma je Podtalnica in sanitarije – narediti nevidno vidno, ki raziskuje, kako neustrezni sanitarni sistemi raznašajo človeške iztrbke v reke, jezera, prist in podzemne vodne vire. Zdi se, da je težava nevidna, ker se dogaja v najrevnejših in najbolj marginaliziranih skupnostih. Podzemna voda je najbogatejši vir sladke vode na svetu. Podpira oskrbo s pitno vodo, sanitarne sisteme, kmetijstvo, industrijo in ekosisteme. Ker se podnebne spremembe poslabšajo in prebivalstvo raste, je podtalnica ključnega pomena za preživetje ljudi. Osrednje sporočilo svetovnega dneva stranišč 2022 je, da varno upravljanje s sanitarijami ščiti podtalnico pred onesnaženjem s človeškimi iztrebki.
Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen – Društvo KVČB s svojim delovanjem nudi vso podporo bolnikom KVČB. V svojih prizadevanjih skrbijo tudi za širšo javnost, saj nas osveščajo o pomenu dostopnosti in urejenosti javnih stranišč. Vsako leto tudi izbirajo Naj javno stranišče v dveh kategorijah in sicer v kategoriji občin in v kategoriji bencinskih servisov. Nagrado podeljujejo prav na Svetovni dan stranišč, 19. novembra. Letošnjo nagrado v kategoriji mestnih občin je prejela Mestna občina Murska Sobota, v kategoriji bencinskih servisov pa bencinski servis Petrol Grabonoš v smeri Maribora. Straniščno metlico za najslabše urejeno javno stranišče 2022 prejme že drugič zapored Mestna občina Nova Gorica, čeprav so na novo postavili osem javnih stranišč. V kategoriji preostalih občin je straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča dobila občina Lenart, med bencinskimi servisi pa bencinski servis OMV Sap v smeri Novega mesta.
(Visited 16 times, 1 visits today)
Dostopnost