Skoči na glavno vsebino
»A si ti tud’ not padu?« je vprašanje malega Petra nacističnemu vojaku v filmu Franceta Štiglica »Ne joči, Peter!« .

France Štiglic, pionir slovenskega filma, režiser in scenarist, profesor na AGRFTV, humanist in lirični realist,  je s svojim obšrnim fimskim opusom enden izmed stebrov slovenske kinematografije. Po noveli Očka Orel pisatelja Cirila kosmača je France Štiglic režiral prvi slovenski celovečerni igrani film »Na svoji zemlji« (1948).
 
Štigličevi filmi so bili prepoznani tudi na velikih filmskih festivalih: nagrada Bronasti lev v Benetkah za dokumentarni film »Mladina gradi« (1947), za film »Dolina miru« (1956) s katerim je zaslovel v Cannesu, je nagrado za najboljšega igralca prejel njegov igralec John Kitzmiller (postal je prvi temnopolti igralec, ki je bil nagrajen na tem prestižnem festivalu), film »Deveti krog« pa je bil leta 1961 celo nominiran za Oskarja za najboljši tujejezični film.
 
France Štiglica je bil nagrajen s Prešernovo nagrado za režijo filmov: Dolina miru, Deveti krog ter Balada o trobenti in oblaku. Na jugoslovanskem filmskem festivualu v Puli je večkrat zapored prejel zlato areno, v Beogradu nagrado Avnoja, najvišjo nagrado v takratni SFRJ ter Badjurovo nagrado, najvišjo slovensko strokovno nagrado na področju filmske ustvarjalnosti in filmske kulture za vrhunske filmske dosežke.
 
Leta 2015, 22 let po Štigličevi smrti, je Društvo slovenskih režiserjev pričelo s podeljevanjem Nagrade Franceta Štiglica. Letos so podelili šest nagrad Štigličev pogled za vrhunsko režijo za izjemne dosežke na področju filmske in televizijske režije, za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije pa je letošnja prejemnica Helena Koder.
 
Vir foto: iz filma Dolina miru
(Visited 33 times, 1 visits today)
Dostopnost