Skoči na glavno vsebino

Bolezni srca in ožilja ostajajo najpogostejši povzročitelj smrti na svetu. Letno zaradi teh bolezni prezgodaj umre 17,5 milijona ljudi. Število na letni ravni vztrajno narašča. Med pomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja so nezdrav način prehranjevanja, stres, visok krvni tlak, previsoke vrednosti holesterola, trigliceridov, sladkorja v krvi, kajenje, prekomerno uživanje alkohola in vedno bolj onesnažen zrak. “Bolezen COVID-19 je bila za 520 milijonov srčno-žilnih bolnikov po svetu zelo težka. Imajo večje tveganje za razvoj resnejše oblike te viroze, pri njih je pogosteje prisotna negotovost, strah pred obiskom zdravnika za redni pregled in tudi za nujni pregled zaradi poslabšanja obstoječe srčno-žilne bolezni.  Obenem so postali v času epidemije slabše povezani s svojci in prijatelji, zaradi česar se mnogi počutijo osamljene,” so ob letošnjem dnevu srca zapisali na spletni strani Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.
Svetovni dan srca nas bo letos pozval k obljubam, ki jih bomo izpolnili v dobro zdravja našega srca in zdravja srca naših najbližjih ter vseh, ki jim lahko pomagamo. Nekaj preprostih sprememb je, ki omogočajo, da živimo dlje in bolje. Tema letošnjega svetovnega dneva srca, ki jo je pripravila Svetovna zveza za srce (World Heart Federation) je “Uporabi srce za vsako srce”, ki nas spodbuja, da skušamo preprečiti nastanek bolezni srca in ožilja oziroma, da se te pojavijo čim kasneje v življenju. Uporabiti srce pomeni razmišljati drugače. Da bi se pravilno odločali. Delovati pogumno. Pomagati drugim. Sodelovati pri tem pomembnem cilju. Srce je edini organ, ki ga lahko slišiš in čutiš. Je prvi in zadnji znak življenja. Je ena redkih stvari, ki lahko združi vse nas kot ljudi.
Svetovni dan srca tudi letos, že enaintridesetič zapored, obeležujemo 29. septembra. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, ki je tudi član WHF, je ob lanskoletni 30. obletnici svojega delovanja prejelo od predsednika države Boruta Pahorja zahvalo za dragocen prispevek k ozaveščanju.
 
Vir foto: Za srce
(Visited 17 times, 1 visits today)
Dostopnost