Skoči na glavno vsebino
Mednarodni dan dobrodelnosti je bil ustanovljen z namenom, da bi ozaveščal in spodbudil ljudi, nevladne organizacije in zainteresiranih strani po vsem svetu, da pomagajo drugim s prostovoljnimi in človekoljubnimi dejavnostmi. Združeni narodi so ga prvič obeležili 6. septembra 2013, ki ga je leto poprej  potrdila generalna skupščina OZN. Za praznik je bil izbran 5. september v spomin na makedonsko Albanko mater Terezo, ki je umrla na ta dan v Indiji leta 1997.
Letošnja tema mednarodnega dneva dobrodelnosti pri Organizaciji združenih narodov je Globalna solidarnost za izkoreninjenje revščine. Dobrodelnost lahko ublaži najhujše posledice humanitarnih kriz, dopolni javne storitve v zdravstvu, izobraževanju, bivanju in zaščiti otrok. Prav danes, 5 septembra letos, je Urad RS za intelektualno lastnino Zvezi prijateljev mladine Slovenije in Slovenski karitas podaril večje število zvezkov z motivi prvih slovenskih izumiteljev s patenti in slovenskih ustvarjalk 19. in 20. stoletja, ki so delovale na področju literature, likovne umetnosti, gledališča, plesa, publicistike, prevajalstva in pedagogike. Na ta način želimo spodbujati ustvarjalnost ter inovativnost med mladimi in jih hkrati ozavestiti o odgovorni uporabi avtorske in sorodnih pravic.
 
5. september je bil izbran za mednarodni dan dobrodelnosti v počastitev obletnice smrti Matere Terezije iz Kalkute, ki se je rodila pred 111 leti v Albaniji. Mlada osemnajstletna redovnica Agnes Gonxha Bojaxhiu je odšla v misijon v Indijo, kjer se je posvetila pomoči ubogim. Čez dvajset let je postala indijska državljanka in dve leti kasnej v Kalkuti ustanovila red misijonarjev ljubezni, ki je postal znan po svojem nesebičnem delu z revnimi, bolnimi, osirotelimi in umirajočimi v tem mestu, kasneje tudi širom Indije in po drugih državah sveta.
Mati Terezija iz Kalkute je prejemnica številnih priznanj in nagrad, leta 1979 je prejela Nobelovo nagrado za mir “za delo v boju za premagovanje revščine in stiske, ki prav tako predstavlja grožnjo miru.”
V znak priznanja vloge dobrodelnosti pri lajšanju humanitarnih kriz in človeškega trpljenja znotraj in med narodi ter prizadevanj dobrodelnih organizacij in posameznikov, vključno z delom Matere Terezije, je Generalna skupščina Združenih narodov v svoji resoluciji A/RES/67/105, na obletnico smrti Matere Terezije, 5. septembra, razglasil za mednarodni dan dobrodelnosti.
 
Vir foto: OZN, avtor Sadek Mahmed
(Visited 21 times, 1 visits today)
Dostopnost