Skoči na glavno vsebino

Mednarodni svetovni dan pripovedovanja, ki sovpada s pomladanskim enakonočjem, je praznik ustnega pripovedovanja zgodb, ki se odvija širom sveta.  Praznujemo ga vsako leto 20. marca, aktivnosti pa so predvidene tudi v dneh pred in po tem datumu. Cilj je slaviti umetnost pripovedovanja in povezati čim več ljudi, pripovedovalce in poslušanja željnjih poslušalcev.
 
Pripovedovanje zgodb, pripovedk, bajk in novic iz sveta sega tako daleč v zgodovino, da ga ne moremo datirati. Nekoč pred izumom radia, televizije in interneta, so ljudje tešili svojo željo po zgodbah tako, da so si jih pripovedovali in jih poslušali v živo, neposredno. Predajale so se ustno iz roda v rod. Vsebinsko so bile raznolike. Take o nastanku sveta, o nadnaravnih pojavih, o božanstvih pa tudi takih, ki so pripovedovala o ralzičnih bitkah, izgubah in zmagah iz bolj oddaljenih krajev, ki so jih v nekaterih kulturah ob spremljavi gosli s petjem pripovedovali goslači. Danes je pripovedovanje zgodb dobilo nove razsežnosti, teme pripovedovanja so zelo raznolike, tudi take iz stvarnega sveta, biologije, astrofizike
 
Svetovni dan pripovedovanja se je porodil pred približno tridesetimi leti v skandinavskih deželah, sprva na Švedskem, kjer je Nacionalna mreža pripovedovalcev (Nätverket Berättarnätet Sverige) izbrala za svoj dan pripovedništva 20. marec. S krajšim premorom se je nova tradicija pripovedovanja prenesla tudi v druge dežele, na druge celine širom sveta, tako je prišla tudi k nam v Slovenijo kot Pripovedovalski festival, ki poteka letos že že jubilejno, 25. leto zapored in je od samega začetka močno zasidran v Cankarjevem domu. Ustanoviteljica profesionealnega pripovedovanja pri nas je pisateljica, pesnica in pripovedovalka Anja Štefan.
 
Letošnja tema svetovnega dneva pripovedovanja zgodb je »Izgubljeno in najdeno«. Navdihnilo ga je vse, kar smo izgubili v preteklih letih, in upanje po zgodbah, ki nas navdihujejo, da ga znova najdemo. Pripovedovalci po vsem svetu bodo 20. marca 2022 pripovedovali zgodbe na to temo. Na festival vas vabi tudi Cankarjev dom v Ljubljani.
 
Kjer so ljudje, so zgodbe.
 
Foto vir: Antropologija pripovedi
(Visited 72 times, 1 visits today)
Dostopnost