Skoči na glavno vsebino

Mednarodni dan matematike je UNESCO določil 26. novembra leta 2019, da bo točno na dan števila pi, π = 3.14… kot prve tri števke ameriškega zapisa datuma, najprej številka meseca, potem pa številka dneva v mesecu. Zamisel za praznovanje števila pi se je porodila Larryju Shawu, ameriškemu fiziku, umetniku in kuratorju v znanstvenem muzeju Exploratorium v San Franciscu že leta 1988, ko je na ta dan priredil prvi krožni sprehod po muzejskih prostorih in vključil pojedino s sadnimi pitami, saj se v angleškem jeziku izgovorjava grške črke “pi” sliši enako kot izgovorjava za “pie”, pito, ki je praviloma sladica v obliki kroga. Od takrat v muzeju Exploratorium vsako leto praznujejo dan števila pi, v ameriškem kongresu (United States House of Representatives) pa so marca 2009 sprejeli v nezavezujoči resoluciji, da je 14. marec nacionalni dan števila pi, kar je kasneje vodilo do UNESCO-ve razglasitve mednarodnega dneva matematike. Letošnja tema je “Matematika združuje”, in jo z nizom aktivnosti obeležuje tudi Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (dMFA).
 
Število Pi imenujemo tudi Arhimedova konstanta ali Ludalfovo število in je enaka razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom. Določimo jo lahko tudi kot ploščino kroga s polmerom 1. Gre za iracionalno število, saj se ga ne da natančno zapisati kot razmerje dveh naravnih števil, kar je leta 1761 dokazal Lambert. Slovensko praznovanje dneva pi se je začelo leta 2007 tudi kot tekmovanje v recitiranju števila pi, kar pomeni, koliko števk po decimalni vejici si recitator uspe zapomniti. Na lanskoletnem tekmovanju, ki ga prireja Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, je zmagal osnovnošolec Tibor Hvala iz OŠ Valentina Vodnika, ki je za več kot za tri kratno premagal predhodnega slovenkega rekorderja v recitiranju števila pi Leva Rusa, ki je naštel 3.333 decimalk. Tibor Hvala je v eni uri zrecitiral 10.123 decimalk, povprečno po tri decimalke na sekundo. Letos se poteguje za laskavi naslov tudi šestošolec Tevž Ušaj.
 
In še: na današnji dan pred 143. leti se je rodil nemški fizik in matematik Albert Einstein, na isti dan pred štirimi leti pa se je za vedno poslovil angleški fizik, astrofizik, matematik in kozmolog, največji svetovni veleum Stephen W. Hawking.

Proslava Pi (π) Day Celebration with John Sims | Exploratorium v živo na Youtube
 
Vir foto: Livescience
(Visited 198 times, 1 visits today)
Dostopnost