Skoči na glavno vsebino

Sestre Mirabal, Patria, Minerva in Maria Teresa so bile 25. novembra 1960 brutalno umorjene, ker so bile ženske in aktivistke. Njihov edini zločin je bil boj za pravice žensk proti dominikanskemu diktatorju Rafaelu Trujillou.

33 let kasneje, leta 1993 je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo 48/104 za odpravo nasilja nad ženskami, ki opredeljuje, da je “vsako dejanje nasilja na podlagi spola, ki ima za posledico ali bo verjetno povzročilo fizično, spolno ali psihično škodo ali trpljenje žensk, vključno z grožnjo takih dejanj, prisile ali samovoljnega odvzema prostosti, ne glede na to ali se pojavljajo v javnem ali v zasebnem življenju, nasilje”. Leta 1999 je Generalna skupščina Združenih narodov (resolucija 54/134) razglasila 25. november za Mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami.

Četudi je od sprejetja resolucije minilo že dvajset let, je obeležitev mednarodnega dneva odprave nasilja nad ženskami še kako nujna. Skoraj vsaka tretja žensk je bila v svojem življenju že zlorabljena. V času kriz se številke povečujejo, kot je bilo vidno med pandemijo COVID-19 kot tudi med nedavnimi humanitarnimi krizami, vojnami in podnebnimi katastrofami. Novo poročilo UN Women, ki temelji na podatkih iz 13 držav odkar imamo pandemijo, navaja, da sta dve tretjini žensk povedali, da so same doživele ali pa da poznajo neko žensko, ki je doživeli neko obliko nasilja. Te ženske se tudi soočajo s prehransko negotovostjo. Le ena od 10 žensk je rekla, da bi žrtve šle po pomoč na policijo.

Letošnja tema mednarodnega dneva odprave nasilja nad ženskami je “Oranžen svet: Konec nasilja nad ženskami zdaj!” Zakaj oranžna? Ker je oranžna naša barva, ki predstavlja svetlejšo prihodnost brez nasilja nad ženskami in dekleti. Bodite del oranžnega gibanja!

Vir foto: Libela

(Visited 10 times, 1 visits today)
Dostopnost