Skoči na glavno vsebino

Svetovni dan stranišč praznujemo vsakega 19. novembra z namenom premagati predsodke okoli stranišč in opozoriti, da mora biti izgradnja kanalizacijske infrastrukture ter izgranja in dostopnost stranišč globalna prioriteta. Pod okriljem Organizacije združenih narodov obeležujemo svetovni dan stranišč od leta 2013. Četudi letošnja navajanja podatki variira od 2,5 do 3,6 milijarde, lahko z gotovostjo ocenjujemo, da kar 4,2 milijardi ljudi po vsem svetu nima urejenih stranišč, iztrebljanje opravljajo na prostem, kar poleg temeljnega dostojanstva predstavlja zelo veliko tveganje zbolevanja zaradi nevarnih in smrtonosnih nalezljivih bolezni, ki se širijo s človeškimi iztrebki. Sanitarna oskrba je ena od temeljnih človekovih pravic, zato resolucija OZN poziva države po vsem svetu, naj pristopijo k reševanju straniščne in kanalizacijske problematike v najširšem kontekstu, ki pospešuje higieno, zagotavlja osnovne sanitarne storitve, čiščenje odpadne vode ter njihovo ponovno uporabo v okviru celostnega upravljanja voda.

Letošnja tema svetovnega dneva stranišč je vrednotenje stranišč. Kampanja opozarja, da so stranišča in sanitarni sistemi v mnogih delih sveta premalo financirani, slabo upravljani ali zanemarjeni, kar ima uničujoče posledice za zdravje, gospodarstvo in okolje, zlasti v najrevnejših in najbolj marginaliziranih skupnosti.

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen – Društvo KVČB s svojim delovanjem nudi vso podporo bolnikom KVČB. V svojih prizadevanjih skrbijo tudi za širšo javnost, saj nas osveščajo o pomenu dostopnosti in urejenosti javnih stranišč. Vsako leto tudi izbirajo Naj javno stranišče v dveh kategorijah in sicer v kategoriji občin in v kategoriji bencinskih servisov. Nagrado podeljujejo prav na Svetovni dan stranišč, 19. novembra. Lanska zmagovalka je ponovno Mestna občina Ljubljana in kar trije bencinski servisi Petrola. Straniščno metlico za najslabše urejeno javno stranišče pa prejmejo Mestna občina Nova Gorica, občina Laško in bencinski servis Petrol Šentilj, smer Avstrija.

(Visited 34 times, 1 visits today)
Dostopnost