
Tradicionalni slovenski zajtrk praznujemo vsak tretji petek v mesecu novembru, letos ga obeležujemo v petek, 19. novembra. Glavni namen praznika je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja ter spodbujanje k povezovanju in celostni obravnavi kmetijskega, okoljskega, zdravstvenega in izobraževalnega vidika.
Letošnja osrednja tema je Zajtrk s sadjem – super dan!. Pobudo za Treadicionalni slovenski zajtrk je leta 2011 dala pobudo Čebelarska zveza Slovenije, ko se je projekt tudi prvič izvede na vseslovenski ravni. V ta projekt so vključeni slovenski vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije in javni zavodi. Danes si bomo privoščili zajtrk z izbranimi tradicionalnimimi slovenskimi živili kot so: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Tudi na naši šole bomo v četrtek zjutraj zajtrkovali po tradicionalno slevensko. Špela vodnik, vodja šolske prehrane je pripravila poučno prezentacijo v sliki in besedi.
Vir: Tradicionalni slovenski zajtrk. Foto: BoBo