Skoči na glavno vsebino

Bolezni srca in ožilja ostajajo najpogostejši povzročitelj smrti na svetu. Letno zaradi teh bolezni prezgodaj umre 17,5 milijona ljudi. Število na letni ravni vztrajno narašča. Med pomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja so nezdrav način prehranjevanja, stres, visok krvni tlak, previsoke vrednosti holesterola, trigliceridov, sladkorja v krvi, kajenje in alkohola.

Svetovni dan srca nas bo letos pozval k obljubam, ki jih bomo izpolnili v dobro zdravja našega srca in zdravja srca naših najbližjih ter vseh, ki jim lahko pomagamo. Nekaj preprostih sprememb je, ki omogočajo, da živimo dlje in bolje. Tema letošnjega svetovnega dneva srca, ki jo je pripravila Svetovna zveza za srce (World Heart Federation) je “Moje srce, tvoje srce”, ko sebi in drugemu zastavimo vprašanje: »Kaj lahko v tem trenutku storim za svoje srce in kaj za tvoje srce?”

Svetovni dan srca tudi letos, že devetindvajsetič zapored, obeležili 29. septembra. Osrednja prireditev bo v soboto, 29. septembra od 9. do 13. ure na Prešernovem trgu v Ljubljani. Na prireditvi se bo predstavil tudi projekt Zdrave arterije, ki ozavešča o periferni arterijski bolezni (PAB) – bolezni zamašenih žil. Vizija projekta je pravočasno odkriti motnje v krvnem obtoku. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, ki je tudi član WHF, je ob letošnji 30. obletnici svojega delovanja prejelo od predsednika države Boruta Pahorja zahvalo za dragocen prispevek k ozaveščanju.

(Visited 13 times, 1 visits today)
Dostopnost