Skoči na glavno vsebino

Mednarodni dan miru je leta 1981 ustanovila Generalna skupščina Združenih narodov. Dve desetletji pozneje, leta 2001, je Generalna skupščina soglasno izglasovala, da se 21. septebmer označi za Mednarodni dan miru, za obdobje nenasilja in prekinitve ognja.

To je dan, ko naj bi povsod vladal mir, oboroženi spopadi in sovražnosti pa naj bi se prekinili. Cilj mednarodnega dneva miru je, da se med ljudmi razširi vest, da obstaja alternativa vojnemu stanju in da je možen tudi svet, v katerem vlada mir, sporoča generalni sekretar OZN, gospod António Guterres

Mir se vsebolj spopada z novo nevarnostjo – s podnebnimi razmerami, ki ogrožajo našo varnost, preživetje in naša življenja. Osrednja tema lanskoletnega mednarodnega dneva miru nas je usmerila v uvid, da si ljudje med seboj nismo sovražniki, letošnja tema pa je “Boljše okrevanje za pravičen in trajnosten / vzdržnoseni svet”. Vabimo vas, da se pridružite prizadevanjem družine Združenih narodov, ko se osredotočamo na boljše okrevanje za bolj pravičen in miren svet. Praznujte mir tako, da se borite proti dejanjem sovraštva na spletu in brez povezave ter širite sočutje, prijaznost in upanje ob pandemiji in ko okrevamo.

Vir foto: OZN

Dostopnost